Podcast 10: Kiertotalouden mukainen tuotesuunnittelu vaatii uudenlaista ajattelua
Arviolta 80 % tuotteiden ympäristövaikutuksista määritellään tuotteen suunnitteluvaiheessa. Tämän vuoksi juuri tuotesuunnittelu on k...
Kuituus -podcasteissa tutustumme tekstiilikuitujen kierrätykseen ja eritysesti siihen, miksi yrityksen kannattaa kiinnostua kierrätetystä tekstiilikuidusta tuotteiden raaka-aineena.
Käsittelemme aihetta paitsi kierrätetyn tekstiilikuidun ominaisuuksien kautta, myös laajemmin yrityksen liiketoiminnan ja muutoksen näkökulmasta, kiinnostavien yritysesimerkkien kautta.
Vieraina on Finix -tutkimushankkeen tutkijoita, poliitikkoja, asiantuntijoita ja edelläkävijäyrityksiä. Podcasteja juontaa Kuituus-hankkeen vetäjä Sini Suomalainen.
Saavutettavuustekstitykset jaksoihin julkaistaan täällä.
Podcastien keskustelu jatkuu Twitter-livessä hashtagilla #poistotekstiilistätuotteeksi.
Jokaisesta podcast-jaksosta on myös saatavilla artikkeli – löydät ne täältä.
Sini Suomalainen, Samuli Patala ja Noora Alhainen Podcast #5:n äänityksessä.
1. Poistotekstiilistä tuotteeksi – sääntely edistää ja pakottaa
Satumaija Mäki Suomen Tekstiili- ja muodista kertoo mitä kaikkea tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi on meneillään Suomessa ja EU:ssa. Puheena mm. tekstiilien erilliskeräys, EU.n recycling hub -keskittymät ja tekstiilistrategia sekä elvytysrahat.
2. Kierrätysmateriaalien ja kiertotalouden hyödyt yritykselle
Työvaatteita valmistava TouchPoint ja ravintolaketju Hesburger ovat tehneet vuosia yhtestyötä kiertotaloustyövaatteiden ja ravintolakalusteiden kehittämisessä. Podcastissa TouchPointin toimitusjohtaja Noora Salonoja ja Hesburgerin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Heini Santos paljastavat varastokävelyllä syntyneen innovaation ja sen, ketä kiinnostaa millaisia vaatteita ravintolatyöntekijät käyttävät. Noora päätyy pohtimaan myös pandemian tuomia riskejä toimitusketjuissa ja logistiikan kustannuksia. Mukana myös tutkijatohtori Olli Sahimaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.
3: Mitä on kierrätetty tekstiilikuitu ja mihin sitä voi käyttää?
Suomen tunnetuin tekstiilimateriaalien asiantuntija Marja Rissanen Aalto-yliopistosta ja Resterin asiakkuusvastaava Henna Knuutila avaavat kierrätetyn tekstiilikuidun ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia.
4: Tekstiilien koneellinen tunnistaminen helpottaa jatkokäyttöä
Tekstiilejä tunnistetaan tällä hetkellä pääasiassa käsin. Kun kierrätystekstiilien määrät kasvavat ja käyttötarkoitukset monipuolistuvat, on tunnistus hoidettava nopeammin ja tarkemmin. VTT:n tutkimusprofessori Mikko Mäkelä kertoo millaisia tekniikoita tunnistamiseen nyt kehitetään ja mitä se mahdollistaa tulevaisuudessa. Tauko Designin toimitusjohtaja Mila Moisio kertoo tunnistamisesta pienessä kierrätyskankaita hyödyntävässä yrityksessä.
5: Miksi puhumme ekosysteemeistä ja miten ne liittyvät kierrätyskuituun
Apulaisprofessori Samuli Patala Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Noora Alhainen Pure Waste Oy:sta keskustelevat kierrätyskuitujen ympärillä olevista ekosysteemeistä. Missä ekosysteemeissä Pure Waste toimii ja mitä etua niissä toimimisesta on ollut? Samuli Patala kertoo myös esimerkkejä muilta toimialoilta.
6: Miten “ihan tavallinen” yritys johdetaan kiertotalousyritykseksi?
Sinituotteen toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz kertoo miksi ja miten Sinituote kulkee kohti kiertotaloutta. Johanna avaa tuotekehityksen vaiheita, sisäisiä ja ulkoisia motivaattoreita muutokselle, kertoo mikä oli vaikeaa ja mikä yllättävän helppoa. Ja onko Sinituote kuitenkaan “ihan tavallinen”? Johtamista kommentoi vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut johtamisen professori Minna Halme. Minna antaa vinkkejä siirtymään myös sellaiselle yritykselle, jossa johtaminen ei ole yhtä timmiä kuin Sinituotteessa.
7: Tolkkua tekstiilivirtoihin
Podissa keskustellaan juuri valmistuneesta Suomen tekstiilivirtaselvityksestä. Mistä poistotekstiilit tulevat ja minne ne päätyvät? Keskustelemassa ja tulevaisuuden visioita maalaamassa selvitystyötä SYKEssä johtanut erikoistutkija Helena Dahlbo ja Sourcing Director Kristiina Tiilikainen Lindströmiltä. Selvitys ja siihen liittyvä tiedote löytyvät täältä.
8: Miten EU edistää tekstiilien kiertotaloutta?
Kuituus-podcastin syksyn avauksessa europarlamentaarikko Henna Virkkunen kertoo miten EU:ssa pyritään kiertotalouden kautta eroon tuontiraaka-aineriippuvuudesta. Yhdessä professori Kirsi Niinimäen kanssa puidaan valmisteilla olevaa EU:n tekstiilistrategiaa: mitä sinne olisi saatava ympäristön ja suomalaisten yritysten näkökulmasta? Entä mitä voimme oppia jo käytössä olevasta muovistrategiasta, millaisia uusia kannustimia tekstiilivalmistajille ja tekstiilikuitujen hyödyntäjille voi olla tulossa?
9: EU:n kestävä tuotepolitiikka – mitä ja milloin?
Vieraana Sitran kiertotalousasiantuntija Eero Jalava, jonka kanssa Sini keskustelee EU:n kestävästä tuotepolitiikasta: milloin ja mitä on odotettavissa. Eero antaa vinkkinsä myös EU:n päätöksentekoon vaikuttamiseen.
10: Kierrätyskuidut tuotekehityksessä
Miten kierrätetystä tekstiilikuidusta voi suunnitella kiertotalouden mukaisia tuotteita? Asiaan vaikuttaa muun muassa se mitä kierrätettäväksi materiaaliksi päätyy. Aiheesta keskustelemassa kierrätyskuidun myynnistä Lounais-Suomen jätehuollossa vastaava Anna Garton sekä kiertotalouden muotoiluyritys Niimaarin perustaja Enni Karikoski. Teknisten ongelmien vuoksi alun äänenlaatu on heikko.
11: Raaka-aineiden hinnat nousevat – mitä se tarkoittaa tekstiilialalle Suomessa?
Tällä kertaa ei puhuta tekstiilien kulutuksen vähentämisestä, vaan kansainvälisestä kasvusta. Miten suomalainen tekstiiliteollisuus pelastaa planeettaa, vaikka raaka-aineet kallistuvat ja logistiikkakustannukset nousevat? Miten digitaalisuus ja vastuullisuus kietoutuvat yhteen? Tarvitaanko Suomeen langanvalmistusta? Painavat sanansa sanovat Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt ja Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.
12: Textile recycling in Turkey
Textile recycling has been a growing business in Turkey for decades. In the Nordics the business is now emerging. How does the textile recycling business function in Turkey and what is there to learn on both sides. Researcher Tulin Dzhengiz tells about her research in Turkey and discusses the differences between Finnish and Turkish goals and practices. (podcast in English)
13: Kiertotalous ≠ kierrätys
Kuituus-podcast on keskittynyt kuitujen kierrättämiseen. Se on välttämätön, mutta ei riittävä osa kiertotaloutta. Minna Halme hahmottelee meille, millaisia tasoja kiertotaloudessa on ja miten niiden ekologinen ja taloudellinen arvo eroaa toisistaan. Podcastissa mainittu kiertotalouden tasot -kuva: https://finix.aalto.fi/tekstiilien-kiertotalouden-tasot/
Tämä on Kuituus-sarjan viimeinen jakso. FINIX-hankken uusi Kestävät tekstiilisysteemit -podcast-sarja käsittelee laajemmin tekstiilien kiertotaloutta – tervetuloa kuuntelemaan https://finix.aalto.fi/kestavat-tekstiilisysteemit-podcast/
26.5.2021 klo 12-13, Podcast 1 ja 2 liittyen
1. Miten tekstiilikuidut kiertävät vuonna 2030?
2. Mitä mahdollisuuksia näet tekstiilien erilliskeräyksessä? Miten merkittävän muutoksen edessä olemme?
3. Mikä on EU:n tekstiilistrategia? Miten siinä tulisi huomioida eri teollisuudenaloja?
4. Millaisia kokemuksia yrityksissä neitseellisiin ja tuontimateriaaleihin liittyvistä riskeistä viimeisen vuoden aikana?
5. Millaisia odotuksia asiakkailla tai työntekijöillä on kierrätettyjen materiaalien käytön suhteen?
6. Onko yritysten pakko siirtyä kierrätettyjen materiaalien käyttöön? Miksi?
Mukana mm:
Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko
Henna Virkkunen Europarlamentaarikko
Satumaija Mäki Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija
Mikko Pellinen Perheyritysten liiton asiantuntija
Olli Sahimaa tutkijatohtori Aalto-yliopistosta
Sarianne Tikkanen kiertotalousasiantuntija Ympäristöministeriöstä
Tekstiilien kiertotaloushanke Finixin edustajat
2.6.2021 klo 12-13
Podcast 3 ja 4 liittyen
1. Lämmittely: Löytyykö kotoasi kierrätetyistä tekstiilikuiduista valmistettuja tuotteita?
2. Miten kuvailisit kierrätetystä tekstiilikuidusta valmistettujen tuotteiden ominaisuuksia?
3. Kerätyn poistotekstiilin määrä kasvaa ja käyttötavat monipuolistuvat. Mitä tämä vaatii keräykseltä ja tunnistamiselta?
4. Millaisia mahdollisuuksia poistotekstiilin kehittyvä tunnistaminen tuo yrityksille?
5. Mitä vaaditaan, että tekstiilikuitu kiertäisi tehokkaasti uudelleen tuotteiksi?
6. Vaateteollisuus on luonnollinen hyödyntäjä kierrätetylle tekstiilikuidulle. Minkä muun teollisuudenalan haluaisit haastaa käyttämään kierrätettyä tekstiilikuitua?
Mukana mm:
Rester Oy
Mikko Mäkelä (VTT)
Kirsti Cura (LAB amk)
Salka Orivuori (Martat)
Sari Granni (Tekstiililehti)
Sini Ilmonen (Länsi-Suomen Jätehuolto)
Telakka (Telakka työvaatteet)
Finix
9.6.2021 klo 12-13, Podcast 5 liittyen
1. Mikä on mielestäsi kiertotalousekosysteemi?
2. Nimeä hyvin toimivia tekstiilien kiertotalouden ekosysteemejä Suomessa ja muualla. Mitä niistä voi oppia?
3. Kuvaile toimivan ekosysteemin tärkeimpiä edellytyksiä. Miten ne voi käytännössä toteuttaa?
4. Miten ekosysteemissä toimiminen edistää yrityksen liiketoimintaa?
5. Mitä vinkkejä antaisit yritykselle, joka haluaa olla osa tekstiilikuitujen kierrättämisen ekosysteemiä?
6. Miten voisimme luoda uusia kiertotalouden ekosysteemejä kierrätettyjen tekstiilikuitujen ympärille?
Mukana mm:
Noora Alhainen, Pure Waste
Anna Härri, Junior Researcher at LUT University
Jukka-Pekka Ovaska, Aalto yliopisto, Finix
Ali Harlin, VTT
Riku Sinervo, Asiantuntija, Sitra
Marika Määttä, Combient Pure
Minna Nurmisalo, Basic Fashion
Saara-Sofia Sirén, kansanedustaja
Atte Harjanne, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu
Moona Kansanen, Piece of Jeans
Elina Saarinen, Uusiouutiset-lehti
Marika Ollaranta, Business Finland
Miia Jylhä, Lounais-Suomen Jätehuolto
16.6.2021 klo 12-13, Podcast 6 liittyen
1. Kerro yrityksistä, jotka ovat vaihtaneet tuotteensa materiaalin kiertotalouden mukaiseksi?
2. Perheyritys on valmistanut vuosikymmeniä huonekaluja. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, kun halutaan vaihtaa neitseellisiä materiaaleja kierrätysmateriaaleihin?
3. Miten organisaatio saadaan toimimaan yhdessä kohti kiertotaloutta?
4. Mitkä ovat tuotekehitysprosessin pahimmat sudenkuopat kiertotalouteen siirtymisessä? Miten ne voitetaan?
5. Mitä kiertotalousprosessista kannattaa viestiä? Kenelle, milloin ja miten?
6. Parhaat vinkkisi yritykselle kiertotaloussiirtymän helpottamiseen ja innostumiseen?
Mukana mm:
Sinituote
Taina Nikula, Ympäristöministeriö
Paula Fontell, Ethica Finland
Sini-Marja Ant-Wuorinen, Perheyritysten liitto
Eeva Pohls, CICAT2025-hanke
Ilkka Hippinen ja Suvi Salmela, Motiva Oy
Arni Aromaa, Pentagon Design
Tim Forslund, Sitra
Finix-hanke
18.8.2021 klo 12-13, Podcast 7 & 8 liittyen
1. Miltä maailma näyttäisi, jos kaikki tekstiilikuitu kiertäisi emmekä käyttäisi neitseellisiä kuituja?
2. Miten voimme hyödyntää Suomen tekstiilivirtaselvityksestä saatua tietoa?
3. Miten vakava ongelma tuontiraaka-aineriippuvuus on EU:ssa ja sen tekstiilisektorilla? Miksi?
4. Mitä voimme tekstiilialalla oppia muovien kierrätyksen parissa jo tehdystä työstä?
5. Millaisia keppejä tai porkkanoita kannattaisi testata tekstiilikiertotaloustavoitteiden nopeuttamiseksi? (kuluttajille, yrityksille, kunnille, valtioille jne)
6. Mitkä ovat Suomen vahvuudet tekstiilien kiertotalouteen siirryttäessä? Olemmeko erilaisia kuin muut?
Mukana mm:
Henna Virkkunen, europarlamentaarikko
Helena Dahlbo, SYKE
Sofie Backman, Ulkoministeriö
Helmi Körkkö, Business Finland
Sini Ilmonen, Lounais-Suomen Jätehuolto
Katri Valkokari, Value Biomat
Melissa Kanerva, Combient Pure
Satumaija Levon, Suomen tekstiili ja muoti
Kirsi Niinimäki, Aalto-yliopisto
6.10.2021 klo 12-13, Podcast 9 & 10 liittyen
Mukana mm:
Eero Jalava, Sitra
Anna Garton, Lounais-Suomen Jätehuolto
Enni Karikoski, Niimaar
Petra Ilonen, Ornamo
Satumaija Levón, Suomen Tekstiili ja Muoti
Finix
Arviolta 80 % tuotteiden ympäristövaikutuksista määritellään tuotteen suunnitteluvaiheessa. Tämän vuoksi juuri tuotesuunnittelu on k...
Kiertotalouden vauhdittamisessa EU-tason toimenpiteillä on merkittävä vaikutus. Sitran asiantuntija Eero Jalava näkeekin, että EU:n kiertotalousl...
EU-tason säädöksillä on merkittävä rooli tekstiilien kiertotalouden edistämisessä. Parhaillaan odotetaankin EU:n komissiolta julkaistavaksi te...
Suomessa syntyy lähes 90 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa. Suomen ympäristökeskus SYKEn vastavalmistuneen selvityksen mukaan vuoden 2019 poist...
Kiertotalouteen siirtyminen vaatii yrityksiltä uusia toimintamalleja ja asenteita. Sinituote Oy on erinomainen esimerkki siitä, kuinka sekä yrityks...
Kiertotaloudessa keskeistä on jätteen sekä hukan minimointi ja materiaaleihin sitoutuneen arvon säilyttäminen mahdollisimman pitkään esimerkiks...
Vuoteen 2025 mennessä EU-lainsäädäntö velvoittaa jäsenmaat erilliskeräämään kuluttajatekstiileitä. Suomessa tekstiilien erilliskeräys on t...
Tekstiilien kierrätys on ajankohtainen puheenaihe. Yksi syy tähän on vuonna 2025 voimaan astuva EU:n direktiivi, joka vaatii erilliskeräämän tek...
Kiertotalous säästää maapallon rajallisia resursseja, mutta se voi olla myös kannattavaa liiketoimintaa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Tou...
Suomessa poistetaan käytöstä vuosittain lähes 100 000 tonnia tekstiiliä. Uudelleenkäyttöön kelpaamattomat tekstiilit ovat toistaiseksi joutane...