Podcastit

Kuituus -podcastit

Kuituus -podcasteissa tutustumme tekstiilikuitujen kierrätykseen ja eritysesti siihen, miksi yrityksen kannattaa kiinnostua kierrätetystä tekstiilikuidusta tuotteiden raaka-aineena. 

 

Käsittelemme aihetta paitsi kierrätetyn tekstiilikuidun ominaisuuksien kautta, myös laajemmin yrityksen liiketoiminnan ja muutoksen näkökulmasta, kiinnostavien yritysesimerkkien kautta.

 

Vieraina on Finix -tutkimushankkeen tutkijoita, poliitikkoja, asiantuntijoita  ja edelläkävijäyrityksiä. Podcasteja juontaa Kuituus-hankkeen vetäjä Sini Suomalainen. 

 

Saavutettavuustekstitykset jaksoihin julkaistaan täällä. 

 

Podcastien keskustelu jatkuu Twitter-livessä hashtagilla #poistotekstiilistätuotteeksi. 

 

Jokaisesta podcast-jaksosta on myös saatavilla artikkeli löydät ne täältä.

Valokuva podcastin äänityksestä. Kuvassa on Sini Suomalainen, Noora Alhainen ja Etäyhteydellä Samuli Patala.

Sini Suomalainen, Samuli Patala ja Noora Alhainen Podcast #5:n äänityksessä. 

Kuuntele kaikki jaksot

Tutustu Twitter-keskusteluihin

Podcastit

1. Poistotekstiilistä tuotteeksi – sääntely edistää ja pakottaa

 

Satumaija Mäki Suomen Tekstiili- ja muodista kertoo mitä kaikkea tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi on meneillään Suomessa ja EU:ssa. Puheena mm. tekstiilien erilliskeräys, EU.n recycling hub -keskittymät ja tekstiilistrategia sekä elvytysrahat.

2. Kierrätysmateriaalien ja kiertotalouden hyödyt yritykselle

Työvaatteita valmistava TouchPoint ja ravintolaketju Hesburger ovat tehneet vuosia yhtestyötä kiertotaloustyövaatteiden ja ravintolakalusteiden kehittämisessä. Podcastissa TouchPointin toimitusjohtaja Noora Salonoja ja Hesburgerin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Heini Santos paljastavat varastokävelyllä syntyneen innovaation ja sen, ketä kiinnostaa millaisia vaatteita ravintolatyöntekijät käyttävät. Noora päätyy pohtimaan myös pandemian tuomia riskejä toimitusketjuissa ja logistiikan kustannuksia. Mukana myös tutkijatohtori Olli Sahimaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

3: Mitä on kierrätetty tekstiilikuitu ja mihin sitä voi käyttää?

Suomen tunnetuin tekstiilimateriaalien asiantuntija Marja Rissanen Aalto-yliopistosta ja Resterin asiakkuusvastaava Henna Knuutila avaavat kierrätetyn tekstiilikuidun ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia.

4: Tekstiilien koneellinen tunnistaminen helpottaa jatkokäyttöä

Tekstiilejä tunnistetaan tällä hetkellä pääasiassa käsin. Kun kierrätystekstiilien määrät kasvavat ja käyttötarkoitukset monipuolistuvat, on tunnistus hoidettava nopeammin ja tarkemmin. VTT:n tutkimusprofessori Mikko Mäkelä kertoo millaisia tekniikoita tunnistamiseen nyt kehitetään ja mitä se mahdollistaa tulevaisuudessa. Tauko Designin toimitusjohtaja Mila Moisio kertoo tunnistamisesta pienessä kierrätyskankaita hyödyntävässä yrityksessä.

5: Miksi puhumme ekosysteemeistä ja miten ne liittyvät kierrätyskuituun

 

Apulaisprofessori Samuli Patala Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Noora Alhainen Pure Waste Oy:sta keskustelevat kierrätyskuitujen ympärillä olevista ekosysteemeistä. Missä ekosysteemeissä Pure Waste toimii ja mitä etua niissä toimimisesta on ollut? Samuli Patala kertoo myös esimerkkejä muilta toimialoilta.

6: Miten “ihan tavallinen” yritys johdetaan kiertotalousyritykseksi?

 

Sinituotteen toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz kertoo miksi ja miten Sinituote kulkee kohti kiertotaloutta. Johanna avaa tuotekehityksen vaiheita, sisäisiä ja ulkoisia motivaattoreita muutokselle, kertoo mikä oli vaikeaa ja mikä yllättävän helppoa. Ja onko Sinituote kuitenkaan “ihan tavallinen”? Johtamista kommentoi vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut johtamisen professori Minna Halme. Minna antaa vinkkejä siirtymään myös sellaiselle yritykselle, jossa johtaminen ei ole yhtä timmiä kuin Sinituotteessa.

7: Tolkkua tekstiilivirtoihin

 

Podissa keskustellaan juuri valmistuneesta Suomen tekstiilivirtaselvityksestä. Mistä poistotekstiilit tulevat ja minne ne päätyvät? Keskustelemassa ja tulevaisuuden visioita maalaamassa selvitystyötä SYKEssä johtanut erikoistutkija Helena Dahlbo ja Sourcing Director Kristiina Tiilikainen Lindströmiltä. Selvitys ja siihen liittyvä tiedote löytyvät täältä. 

8: Miten EU edistää tekstiilien kiertotaloutta?

 

Kuituus-podcastin syksyn avauksessa europarlamentaarikko Henna Virkkunen kertoo miten EU:ssa pyritään kiertotalouden kautta eroon tuontiraaka-aineriippuvuudesta. Yhdessä professori Kirsi Niinimäen kanssa puidaan valmisteilla olevaa EU:n tekstiilistrategiaa: mitä sinne olisi saatava ympäristön ja suomalaisten yritysten näkökulmasta? Entä mitä voimme oppia jo käytössä olevasta muovistrategiasta, millaisia uusia kannustimia tekstiilivalmistajille ja tekstiilikuitujen hyödyntäjille voi olla tulossa?

9: EU:n kestävä tuotepolitiikka – mitä ja milloin?

Vieraana Sitran kiertotalousasiantuntija Eero Jalava, jonka kanssa Sini keskustelee EU:n kestävästä tuotepolitiikasta: milloin ja mitä on odotettavissa. Eero antaa vinkkinsä myös EU:n päätöksentekoon vaikuttamiseen.

10: Kierrätyskuidut tuotekehityksessä

Miten kierrätetystä tekstiilikuidusta voi suunnitella kiertotalouden mukaisia tuotteita? Asiaan vaikuttaa muun muassa se mitä kierrätettäväksi materiaaliksi päätyy. Aiheesta keskustelemassa kierrätyskuidun myynnistä Lounais-Suomen jätehuollossa vastaava Anna Garton sekä kiertotalouden muotoiluyritys Niimaarin perustaja Enni Karikoski. Teknisten ongelmien vuoksi alun äänenlaatu on heikko.

11: Raaka-aineiden hinnat nousevat – mitä se tarkoittaa tekstiilialalle Suomessa? 

Tällä kertaa ei puhuta tekstiilien kulutuksen vähentämisestä, vaan kansainvälisestä kasvusta. Miten suomalainen tekstiiliteollisuus pelastaa planeettaa, vaikka raaka-aineet kallistuvat ja logistiikkakustannukset nousevat? Miten digitaalisuus ja vastuullisuus kietoutuvat yhteen? Tarvitaanko Suomeen langanvalmistusta? Painavat sanansa sanovat Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt ja Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

12: Textile recycling in Turkey  

Textile recycling has been a growing business in Turkey for decades. In the Nordics the business is now emerging. How does the textile recycling business function in Turkey and what is there to learn on both sides. Researcher Tulin Dzhengiz tells about her research in Turkey and discusses the differences between Finnish and Turkish goals and practices. (podcast in English)

13: Kiertotalous ≠ kierrätys

Kuituus-podcast on keskittynyt kuitujen kierrättämiseen. Se on välttämätön, mutta ei riittävä osa kiertotaloutta. Minna Halme hahmottelee meille, millaisia tasoja kiertotaloudessa on ja miten niiden ekologinen ja taloudellinen arvo eroaa toisistaan. Podcastissa mainittu kiertotalouden tasot -kuva: https://finix.aalto.fi/tekstiilien-kiertotalouden-tasot/

 

Tämä on Kuituus-sarjan viimeinen jakso. FINIX-hankken uusi Kestävät tekstiilisysteemit -podcast-sarja käsittelee laajemmin tekstiilien kiertotaloutta – tervetuloa kuuntelemaan https://finix.aalto.fi/kestavat-tekstiilisysteemit-podcast/

Twitter-live keskustelut

Yhteenvedot löydät myös täältä

Miksi kannattaa innostua kierrätetystä tekstiilikuidusta?
 

26.5.2021 klo 12-13, Podcast 1 ja 2 liittyen

1. Miten tekstiilikuidut kiertävät vuonna 2030?

2. Mitä mahdollisuuksia näet tekstiilien erilliskeräyksessä? Miten merkittävän muutoksen edessä olemme?

3. Mikä on EU:n tekstiilistrategia? Miten siinä tulisi huomioida eri teollisuudenaloja? 

4. Millaisia kokemuksia yrityksissä neitseellisiin ja tuontimateriaaleihin liittyvistä riskeistä viimeisen vuoden aikana? 

5. Millaisia odotuksia asiakkailla tai työntekijöillä on kierrätettyjen materiaalien käytön suhteen? 

6. Onko yritysten pakko siirtyä kierrätettyjen materiaalien käyttöön? Miksi? 

Mukana mm:

Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko 

Henna Virkkunen Europarlamentaarikko 

Satumaija Mäki Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija 

Mikko Pellinen Perheyritysten liiton asiantuntija 

Olli Sahimaa tutkijatohtori Aalto-yliopistosta

Sarianne Tikkanen kiertotalousasiantuntija  Ympäristöministeriöstä

Tekstiilien kiertotaloushanke Finixin edustajat

Mitä kierrätetty tekstiilikuitu on? Miten sitä voi hyödyntää?
 

2.6.2021 klo 12-13

Podcast 3 ja 4 liittyen

1. Lämmittely: Löytyykö kotoasi kierrätetyistä tekstiilikuiduista valmistettuja tuotteita?

2. Miten kuvailisit kierrätetystä tekstiilikuidusta valmistettujen tuotteiden ominaisuuksia?

3. Kerätyn poistotekstiilin määrä kasvaa ja käyttötavat monipuolistuvat. Mitä tämä vaatii keräykseltä ja tunnistamiselta?

4. Millaisia mahdollisuuksia poistotekstiilin kehittyvä tunnistaminen tuo yrityksille?

5. Mitä vaaditaan, että tekstiilikuitu kiertäisi tehokkaasti uudelleen tuotteiksi?

6. Vaateteollisuus on luonnollinen hyödyntäjä kierrätetylle tekstiilikuidulle. Minkä muun teollisuudenalan haluaisit haastaa käyttämään kierrätettyä tekstiilikuitua?

Mukana mm:

 

Rester Oy

Mikko Mäkelä (VTT)

Kirsti Cura (LAB amk)

Salka Orivuori (Martat)

Sari Granni (Tekstiililehti)

Sini Ilmonen (Länsi-Suomen Jätehuolto)

Telakka (Telakka työvaatteet)

Finix

 

 

 

 

Kiertotalouden ekosysteemit ja kierrätetyt tekstiilikuidut
 

9.6.2021 klo 12-13, Podcast 5 liittyen

1. Mikä on mielestäsi kiertotalousekosysteemi?

2. Nimeä hyvin toimivia tekstiilien kiertotalouden ekosysteemejä Suomessa ja muualla. Mitä niistä voi oppia?

3. Kuvaile toimivan ekosysteemin tärkeimpiä edellytyksiä. Miten ne voi käytännössä toteuttaa?

4. Miten ekosysteemissä toimiminen edistää yrityksen liiketoimintaa?

5. Mitä vinkkejä antaisit yritykselle, joka haluaa olla osa tekstiilikuitujen kierrättämisen ekosysteemiä?

6. Miten voisimme luoda uusia kiertotalouden ekosysteemejä kierrätettyjen tekstiilikuitujen ympärille?

Mukana mm:

 

Noora Alhainen, Pure Waste

Anna Härri, Junior Researcher at LUT University

Jukka-Pekka Ovaska, Aalto yliopisto, Finix

Ali Harlin, VTT

Riku Sinervo, Asiantuntija, Sitra

Marika Määttä, Combient Pure

Minna Nurmisalo, Basic Fashion

Saara-Sofia Sirén, kansanedustaja

Atte Harjanne, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu

Moona Kansanen, Piece of Jeans

Elina Saarinen, Uusiouutiset-lehti

Marika Ollaranta, Business Finland

Miia Jylhä, Lounais-Suomen Jätehuolto

 

Miten johtaminen ja tuotekehitys muuttuu?
 

16.6.2021 klo 12-13, Podcast 6 liittyen

1. Kerro yrityksistä, jotka ovat vaihtaneet tuotteensa materiaalin kiertotalouden mukaiseksi?

2. Perheyritys on valmistanut vuosikymmeniä huonekaluja. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, kun halutaan vaihtaa neitseellisiä materiaaleja kierrätysmateriaaleihin?

3. Miten organisaatio saadaan toimimaan yhdessä kohti kiertotaloutta?

4. Mitkä ovat tuotekehitysprosessin pahimmat sudenkuopat kiertotalouteen siirtymisessä? Miten ne voitetaan?

5. Mitä kiertotalousprosessista kannattaa viestiä? Kenelle, milloin ja miten?

6. Parhaat vinkkisi yritykselle kiertotaloussiirtymän helpottamiseen ja innostumiseen?

Mukana mm:

 

Sinituote

Taina Nikula, Ympäristöministeriö

Paula Fontell, Ethica Finland

Sini-Marja Ant-Wuorinen, Perheyritysten liitto

Eeva Pohls, CICAT2025-hanke

Ilkka Hippinen ja Suvi Salmela, Motiva Oy

Arni Aromaa, Pentagon Design

Tim Forslund, Sitra

Finix-hanke

Tekstiilivirtavelvitys ja EU:n tekstiilistrategia
 

18.8.2021 klo 12-13, Podcast 7 & 8 liittyen

1. Miltä maailma näyttäisi, jos kaikki tekstiilikuitu kiertäisi emmekä käyttäisi neitseellisiä kuituja?

2. Miten voimme hyödyntää Suomen tekstiilivirtaselvityksestä saatua tietoa?

3. Miten vakava ongelma tuontiraaka-aineriippuvuus on EU:ssa ja sen tekstiilisektorilla? Miksi?

4. Mitä voimme tekstiilialalla oppia muovien kierrätyksen parissa jo tehdystä työstä?

5. Millaisia keppejä tai porkkanoita kannattaisi testata tekstiilikiertotaloustavoitteiden nopeuttamiseksi? (kuluttajille, yrityksille, kunnille, valtioille jne)

6. Mitkä ovat Suomen vahvuudet tekstiilien kiertotalouteen siirryttäessä? Olemmeko erilaisia kuin muut?

Mukana mm:

Henna Virkkunen, europarlamentaarikko 
Helena Dahlbo, SYKE
Sofie Backman, Ulkoministeriö
Helmi Körkkö, Business Finland
Sini Ilmonen, Lounais-Suomen Jätehuolto
Katri Valkokari, Value Biomat
Melissa Kanerva, Combient Pure
Satumaija Levon, Suomen tekstiili ja muoti
Kirsi Niinimäki, Aalto-yliopisto

Kiertotalouden tuotemuotoilu ja EU:n tuotepolitiikka
 

6.10.2021 klo 12-13, Podcast 9 & 10 liittyen

  1. Kerro onnistuneita esimerkkejä kiertotalouden mukaisista tuotteista! Mikä niistä tekee poikkeuksellisia?
  2. EU:ssa on vireillä kestävän tuotepolitiikan uudistus: mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät asiat, joihin sillä täytyy puuttua?
  3. Mitä kierrätyskuitujen kiertotalouden mukainen hyödyntäminen edellyttää?
  4. Mikä kiertotalouden mukaisessa tuotesuunnittelussa on haastavinta? Miksi? 
  5. Millaisia uusia valmiuksia suunnittelijalta vaaditaan kiertotalouden mukaisessa suunnittelussa? Millaista koulutusta tarvitaan?
  6. Ilmianna muotoilijoita ja suunnittelijoita, jotka ovat kiertotalouden mukaisen tuotesuunnittelun edelläkävijöitä?

Mukana mm:

Eero Jalava, Sitra
Anna Garton, Lounais-Suomen Jätehuolto
Enni Karikoski, Niimaar
Petra Ilonen, Ornamo
Satumaija Levón, Suomen Tekstiili ja Muoti
Finix 

Podcast-artikkelit