Sinituote

Sinituote

45 % Sinituotteen käyttämästä muovista on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Yrityksen tavoite on jo alusta asti ollut valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita, mutta vuonna 2018 aloittanut uusi toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz alkoi tavoitteellisesti haastaa käyttämään tuotteissa kierrätysmuovia. Vuonna 2030 yrityksen tavoitteena onkin kaikkien muovituotteidensa valmistus kierrätysmuovista.

“Aloitimme helpoimmista korvattavista eli niistä tuotteistamme, joissa ei ole teknisesti vaativia komponentteja, sillä kestävyyttä vaativissa tuotteissa kierrätysmuovin käyttö on haasteellisempaa. Olemme parissa vuodessa onnistuneet korvaamaan kaikki ‘helpot’ tuotteet kierrätysmateriaaleilla”, kertoo Sinituotteen tuotepäällikkö Marika Karppinen.

Viestinnällisesti Hamro-Drotzin ajoitus osui oikeaan. Kun ensimmäiset kierrätysmuovista valmistetut tuotteet oli tuotu markkinoille, nousi muovin kierrättämisen tärkeys otsikoihin ja myös työntekijät innostuivat, kun tuotteet otettiin hyvin vastaan kaupoissa.

Sinituote ostaa kierrätettyjä muovigranulaatteja mm. Fortumilta.

“Kierrätysmateriaalin osto on oma prosessinsa. Saatavuuden takaamiseksi olisi hyvä, jos toimittajia olisi useampia”, Karppinen jatkaa.

Muovilaatuja on erilaisia ja testausprosessi vie aikaa. Sinituotteen etuna prosessissa on oma tehdas, laitteisto ja testilaboratorio Kokemäellä.

“Testaamisessa keskitymme lujuuteen ja kestävyyteen. Laadusta emme halua tinkiä. Ainoa, josta tingimme, on lopulta ollut värisävy. Tuotteissamme vuosia käytetyn sinisen tekeminen ei onnistunut harmaapohjaisista kierrätysgranulaateista.”

Siirtyminen kierrätysmateriaalin käyttöön ei ole aiheuttanut Sinituotteelle kohtuuttomia kustannuksia. Testaaminen on vienyt työaikaa ja materiaalin hieman pidempi ajoaika nostaa kustannuksia. Kierrätysmateriaalin hinta vaihtelee, ja välillä se on jopa neitseellistä hieman halvempaa.

“Tuotekehitys on yhteispeliä. Toimittajan asiantuntemus ja kokemukset muiden asiakkaidensa kanssa vievät työn maaliin nopeammin.”

Kuuntele lisää Sinituotteen matkasta kohti kiertotaloutta Kuituus-podcastin kuudennesta jaksosta! Sinituotteen sivuilta löytyy myös runsaasti materiaalia kierrätysmuovituotteista ja yrityksen tavoitteista neitseellisten materiaalien korvaamisessa.